top of page
  • תמונת הסופר/תאסיה ספקטור

להתאהב בידידה ותיקה - 5 דרכים לטייל בישראל

עודכן: 6 ביולי 2020

"אם את רוצה להיות מורת דרך בישראל, למה טסת עד להודו?" נשאלתי בראיון הקבלה שלי לקורס מורי דרך לפני כמעט עשור. לשמחתי השאלה הייתה כל כך הגיונית ובהתרגשות תיארתי את המסע ב"שביל ישראל" שיצאתי אליו כטיול אחרי צבא ולמעשה היה המשך טבעי לטיולים ולמסעות ברחבי הארץ שהחלו באיסוף פטריות בילדותי עם ההורים וממשיך עד היום כתחביב וכמקצוע.

בשבועות בהם צעדתי על השביל, התגברה הסקרנות הבלתי נשלטת להבין מה אני רואה מסביבי וכן נפתח בפני צוהר למגוון עצום של תרבויות, זהויות, דעות וטעמים שמתקיימים מסביבי וכך התאהבתי בה בפעם הראשונה.


אני לפני עשור בשביל ישראל מתרגשת מהנוף

לפעמים הזדמנויות מגיעות בלית ברירה... בתקופה כל כך משונה בה הגיחות המאווררות לאירופה נעלמו מחיינו, נראה שזכינו בהזדמנות להכיר חברה ותיקה ומוכרת - ישראל. זה הזמן להתאהב מחדש, להכיר את שבילי ארצנו היפה, להתרגש בעסקים הקטנים והמשפחתיים, לשוטט ברחובות הסוערים ולחפש את הפרטים הנסתרים, לפשפש בשווקים המגוונים ולקנח בבתי הקפה המעולים הפזורים בכל מקום.

קבלו 5 רעיונות להתאהב בישראל מחדש


הידעתם שאחד הדברים המייחדים את ישראל הוא דווקא המגוון הנופי והטבעי שיש כאן? בטווחי מרחק כל כך קצרים נוכל למצוא מדבריות שקטות ועצומות, את הים התיכון על גווניו, עצי חורש ויערות ואף מעיינות צלולים וטהורים. ישראל היא אחת המדינות "המסומנות" בעולם! הכוונה במסומנות היא שמסלולי ההליכה מסומנים היטב על ידי "סימוני שבילים" צבעוניים ושלטים המכווינים את המטיילים והמטיילות בדרכם ליעד. בכל אזור בארץ (!) תמצאו מגוון שבילים יפיפיים, בדרגות קושי שונות ונופים המתאימים לכל אחד ואחת. בזכות הסימונים אין שום צורך להיות מקצוענים בטיולים, מספיק לנהוג באחריות ובבטיחות. בטרם יוצאים לטייל כדאי להגדיר מה היעד, כמה שעות יש ברשותנו על מנת להתאים את רמת הקושי ולא להגיע לחשכה, האם הטיול מעגלי ומה צבע השביל בעקבותיו עלינו לצעוד (על כל זאת ברשומה נפרדת בה תמצאו טיפים לקראת הטיול בטבע).

לא משנה היכן אתם מתגוררים בארץ או לאן תרצו לצאת לנפוש, בכל מקום נוכל למצוא גם "חתיכת טבע" להתרגש בה ולהתחבר לאדמה. צאו להתאהב בטבע הישראלי!


טיול עירוני

למרבה הפלא דווקא בטיולים העירוניים לקח לי כמה שנים טובות להתאהב. זה קרה כשעברתי לגור בתל אביב בקיץ הלוהט. מצאתי את עצמי משוטטת שעות ארוכות ברחובות העיר, עוקבת ביסודיות אחרי סדקים בקירות ופתחים בחומות, מפנטזת על מה מספרים שלטים ישנים ומאובקים, מאתרת זכרונות עזובים ופינות חמד מתנצלות שנחשפו במפתיע.

בין לבין הייתי מתיישבת על מדרגות מוצלות, בבתי קפה הומים או סתם על ספסלים בפינת רחובות ובוהה בעוברים והשבים שעות. האנרגיה שלהם נספגה בתוכי והפעילה את הדמיון במהירות ובצבעים מסנוורים. הייתי ממציאה סיפורים דרמטיים לחולפים על פני, עסוקים בחייהם (לפחות כמו שאני עסוקה כרגע בחייהם).

ההתאהבות הייתה מהירה כמו הקצב של העיר ומכאן הדרך לשיטוטים והתבוננויות בסמטאות ובמבנים ובאנשים השונים הייתה קצרה ומיידית. לכל עיר הקצב שלה, האנשים שלה, הטעמים שלה, הסיפורים שלה, הגאווה שלה. אפילו אם אתם גרים בעיר או מרגישים שאין לתל אביב או חיפה דבר לחדש לכם, אני מזמינה אתכם לצאת לאתגר ולחפש את כל הרחובות שמעולם לא פניתם אליהם. לתור אחר אמנות הרחוב הנסתרת, האוהבים והאוייבים המהלכים בינינו, ההשראה והקצב שמזינים אותנו וגם השקט הפנימי שמאפשרת ההמולה החיצונית.

טיולי מוזאונים

בארץ יש מגוון רחב של מוזאונים בתחומים שונים ומגוונים היכולים להתאים לכל אחד ואחת בהתאם לתחומי העניין, התקציב וההרכב האנושי (משפחות, יחידים, תיירים וכו'). בחלק גדול מהמוזאונים ניתן למצוא הדרכה מקומית, הסברים במערכות שמע או כיתובים מפוזרים, פעולות למשפחות וילדים, הרצאות וסיורים. חלק מהמוזאונים מאפשרים כניסה חופשית וחלק בתשלום (שווה לבדוק מראש אם יש הנחות דרך כרטיסי חברויות שונים). יתרון נוסף בארצנו החמימה הוא המיזוג שבדרך כלל יאפשר ביקור נעים ונינוח ושילוב של אטרקציה נוספת באותו היום.


מוזאוני אמנות - בארץ מגוון מוזאוני אמנות עם תערוכות קבועות ותערוכות מתחלפות. כמו כן ישנן גלריות רבות הפזורות בערים וביישובים הקטנים המאפשרות הצצה אל נפשות האמנים הפועלים בארץ. מבין המוזאונים הגדולים נמצא את מוזיאון תל אביב לאמנות, מוזאון ישראל בירושלים, מוזאון נחום גוטמן בתל אביב, מוזאון הרצליה לאמנות עכשווית, מוזאון חיפה לאמנות, מוזאון ינקו-דאדא בעין הוד ועוד רבים. בגזרת מוזאוני האמנות החינמיים ניתן לבקר במוזאוני ראלי בקיסריה.


מוזאוני תרבות וקהילות - ישראל ידועה במגוון התרבותי שלה. לעתים אנו יכולים להעביר חיים שלמים מבלי להכיר אחד את תרבותו של האחר המתגורר ממש בסמוך אלינו. המוזאונים השונים מאפשרים לנו להחשף ולהכיר ולהרגיש בחו"ל אבל בארץ. נסו למשל את המרכז למורשת הצ'רקסית בכפר כמא, מרכז למורשת יהדות תימן ברחובות, מרכז מורשת יהדות קוצ'ין בנבטים, המרכז הקראי ברמלה, המוזאון לאמנות האסלאם ועוד.


מוזאונים הסטוריים - אם יש דבר שלא חסר בארץ זו היסטוריה. אין כמו ללמוד היסטוריה באמצעים חוויתיים ומוחשיים. לשמחתנו בארץ יש מרכזים ומוזאונים המספרים קולות שונים המתקיימים במקביל בארצנו. בחלק מהמוזאונים נכיר את ההיסטוריה דרך אמנות, בחלקם דרך הממצאים האריכאולוגיים ובחלק גם באמצעות לבוש וחפצים היסטוריים מהיומיום. מומלץ! למתעניינים בממצאים ארכיאולוגיים מגוונים מומלץ להגיע למוזיאון רוקפלר הממוקם במזרח ירושלים ומהווה שלוחה של מוזאון ישראל בירושלים המומלץ גם כן. בחיפה ניתן לבקר בחינם במוזאון הכט. צפונית יש את מוזאון האדם הקדמון במעין ברוך ובין לבין נמצא את מוזאון הבילויים בגדרה. לשמחתנו לא חסרים מוזאונים בתחום הזה בארץ וכמעט בכל מקום אליו תגיעו, תוכלו למצוא מוזאון המספר את סיפור המקום.


מוזאון למדע - ולמי שכמוני אוהב להבין את המדע דרך כל החושים, יש מספר מוזאונים מומלצים בהם מותר לנגן, למשש, לזרוק ולשאול המון שאלות - בדרך לדרום קפצו לפארק קרסו למדע בבאר שבע או למרכז המבקרים במצפה רמון, בו ניתן להכיר את הגאולוגיה המדברית וכן מומלץ לברר על פעילויות בנושאי אסטרונומיה שיש במהלך השנה. יש את גן המדע ברחובות את מוזאון המדע בירושלים ואת המדעטק בחיפה. חובבי הטבע במרכז הארץ יוכלו לקפוץ לביקור במוזאון הטבע בתל אביב וללמוד על בעלי החיים, הטבע וחשיבותם.

במידה ואתם קוראים את המאמר בימי וירוס הקורונה - רצוי לברר מראש פתיחתם של מוזאונים


טיול טעים

אוכל אוכל אוכל! כולנו אוהבים לאכול ובשנים האחרונות סיורים ומסעות קולינריים פופולריים במיוחד. אחד הדברים המייחדים את המטבח הישראלי הוא מגוון המטבחים שהתערבבו להם יחד בארצנו הקטנטונת, היצירתיות במנות והטריות של חומרי הגלם. בכל אזור בארץ תוכלו למצוא אוכל מעניין וטעים. במידה ומטיילים בערים הגדולות ניתן למצוא מסעדות משובחות, שווקים מגוונים ואוכל רחוב סוער ואיכותי. במידה ונרחיק צפונה או דרומה ואפילו בהרי יהודה ובגבעות השפלה, נוכל להתרשם מחוות בודדים, מחלבות בוטיק, חוות תבלינים, ייקבים ומשקים בהם ניתן לאכול מהשדה לצלחת. מומלץ לסרוק מסביב מקומות משפחתיים בהם נרגיש גם את האהבה והתשוקה בכל ביס וביס. לחובבי הקטיף, בשנים האחרונות החקלאות הישראלית הוסיפה מימד תיירותי המאפשר היכרות עם עולם החקלאות והתנסות בקטיף ובזלילה מקומית. כדאי!

טיול רוחני

ישראל ידועה בקדושתה ברחבי העולם. בתי כנסת, כנסיות ומסגדים מעטרים את מפת הארץ והביקור בהם יכול לספק חוויה רוחנית ואף מיסטית. בגליל נוכל למצוא קברי קדושים רבים. בשבילי הטבע בארץ נוכל להתרגש מעצי ענק מקודשים ומבורכים ולנוח תחת צילם. בכנרת נוכל לדמיין את ישוע הולך על המים. בצפת נוכל לחוש את רוח החכמה מנשבת. ברמת הגולן נבקר בבתי הכנסת העתיקים. בעכו נוכל להכיר את הסופים. ברמלה את הקראים ובהר גריזים נכיר את המרכז הרוחני של השומרונים. בירושלים נוכל לבקר ולהכיר בפחות מקילומטר מרובע את היהדות, הנצרות והאסלאם מקרוב ואך לבקר במקומות הקדושים ביותר.



אז גם אם אתם כבר מכירים את הארץ, אני בטוחה שמצאתם איזה רעיון אחד או שניים לטיול הבא שלכם בארצנו הקטנטונת והמיוחדת. המלצות נוספות מנסיונכם האישי אתם מוזמנים לכתוב בתגובות!


באהבה ובידידות,

אסיה



コメント


bottom of page