היופי של מוסררה עשוי לטשטש את השכבות השונות ואת המורכבות שנושאת השכונה הזו על כתפיה. כמעט כמו בכל פינה בירושלים, התבוננות איטית בפרטים הקטנים תצליח אולי לרמוז על תושביה הקודמים ועל דריה הנוכחיים ועל הסיפורים
שזרמו בין סמטאותיה במהלך השנים.
שכונת מוסררה, או בשמה העברי הרשמי (שאיש מלבד גוגל מפס לא מכיר) מורשה, ממוקמת במרכז ירושלים וגובלת במגרש הרוסים, העיר העתיקה, המרכז מול שער שכם ושכונת מאה שערים.
רב בתי השכונה נבנו על ידי משפחות ערביות (מוסלמיות ונוצריות) החל מסוף המאה ה-19 כחלק מתהליך היציאה מהחומות. למבנים רבים שנבנו באותה עת יש שתי קומות, גג רעפים וכניסה מפוארת, מעוטרת בקשתות מסוגננות ובאבני ראשה. אחרי מלחמת 48, הפכה מוסררה לשכונת ספר כאשר בתי השכונה המזרחיים הפכו לקו הגבול בין ישראל לירדן. השכונה סבלה מהתקפות ומחוסר בטחון עד שנת 67.
בשנות ה-50, עם העליות ההמוניות לארץ ומצוקת הדיור שנוצרה, יושבו בשכונה משפחות מצפון אפריקה, עירק ופרס בצפיפות נוראה בבתי הפאר שננטשו. בהמשך, כדי "להקל" על מצוקת הדיירים בשכונה, נבנו בשכונה בלוקים - שיכונים שמיצבו את מוסררה כשכונת מצוקה מנוכרת ומוזנחת. לא מן המקומות המזמינים שיטוט בימים ההם....
הזנחת השכונה ותושביה למשך שנים ארוכות הובילה להקמת תנועת "הפנתרים השחורים" בשכונה. הבחורים הצעירים נאבקו על האפלייה העדתית והביאה למודעות את הפערים שהלכו וגדלו. תושבי השכונה זוכרים להם חסד וניתן למצוא ציורי קיר לכבודם, רחובות ואף תערוכת קבע במתנ"ס הקהילתי. תערוכה זו נוצרה על ידי תלמידי מוסררה בשיתוף פעולה עם תושבי השכונה. מטרת התערוכה בין היתר להחזיר לתודעה את סיפורם של ה"פנתרים השחורים".
כאשר עלה בגין לשלטון, עברו תקציבים לשיקום השכונה ועיצובה מחדש. שיקום פתר את מרבית בעיות הדיור, הביא לשיפור איכות החיים ואיכות הסביבה ושיפור חזות השכונה ללא הכר. השיקום סייע בקידומם של התושבים, ובעיקר השכבות החלשות ומגזרי האוכלוסייה הנזקקים. עם השיקום החל להתרחש תהליך איטי של חילופי אוכלוסיה. משפחות בעלות מעמד סוציו-אקונומי מבוסס, החלו להכנס לשכונה הציורית הממוקמת בלב העיר ובסמוך לעיר העתיקה. מחירי הנדל"ן בשכונה החלו לעלות, המצב הסוציו-אקונומי בשכונה השתפר וכך גם המרקם החברתי-כלכלי שלה.
שינוי נוסף חל עם הקמת בית הספר לצילום "מוסררה" שהביא בהדרגה להפיכת השכונה לחממה לאמנים, יוצרים ומוסדות אמנות רבים, סטודיואים ופסטיבלים מגניבים (בוודאי ביחס לגודל השכונה). בית הספר מיתג מחדש את השכונה, משכונת פשע לשכונה שמהווה יצירה חדשנית (שלא חוששת לעסוק בפוליטיקה ובפצעים פתוחים).
פסטיבל מוסררה מיקס - אירוע בינלאומי רב-תחומי, המתקיים בשכונת התפר מוסררה בירושלים משנת 2000 ביוזמתו ובהפקתו של בית הספר לאמנות מוסררה. הפסטיבל משמש מוקד להתרחשויות אמנותיות וחברתיות, המגלמות את ההוויה התרבותית והפוליטית של ירושלים בפרט, ושל ישראל בכלל, תוך כדי התכתבות עם רעיון מרכזי אחד, המתחלף בכל שנה. הפסטיבל משמש ביטוי לתפישה של בית הספר המאמינה בתפקיד המשמעותי של תהליך יצירה המפנה מבט אל החברה ואל הזהויות המרכיבות אותה ובכוח שיש לפסטיבל כחלק מהתהליך החינוכי של הסטודנטים הלומדים בבית הספר. (מתוך האתר). כדאי להתעדכן במועדי הפסטיבל ולהגיע!!!!!
אוסף מוסררה - אוסף מוסררה הנו ארכיון חזותי של שכונת מוסררה בירושלים. הארכיון הושק בשנת 2011 על ידי בית הספר הרב תחומי לאמנות וחברה מוסררה כפרויקט מתמשך העוסק באיסוף סיפורי החיים של תושבי שכונת מוסררה.
חומרי הארכיון (מסמכים, ראיונות, צילומי משפחה וקטעי סרטים) מספרים את סיפורי ההגירה לארץ, השמחות, המנהגים, המאבק מול הממסד, התמודדויות וחוויות התושבים לאורך השנים בשכונה.
כמו כן, כדרכו של בית הספר, מוצגים גם חומרי גלם ארכיוניים שעברו עיבוד אומנותי המרחיב את נקודות המבט והמבע בנושא. (מתוך אתר האוסף).
בשנים האחרונות נראה ששינוי נוסף מתרחש בשכונה ובשל קרבתה לשכונות החרדיות, תהליך התחרדות הדרגתי מתחולל גם בה. הנה כמה תמונות שצולמו בסוכות 2021 וממחישות זאת מעט
אמרנו כבר שכונה עם שכבות אינספור?
רחובות יפים ושקטים, מבנים מפוארים, חצרות ירוקות, סמטאות צרות, ואמנות רחוב מזמינים לשוטט בשקט וזאת על אף הקרבה למרכז העיר ולעיר העתיקה. דרך מופלאה לגוון את הסיבוב שלנו בעיר האהובה.
רחובות לשיטוט:
* הע"ח
* חולדה הנביאה (!)
* דניאל (!)
* הלני המלכה
* שבטי ישראל
ישנן 3 גלריות לאמנות עכשווית בשכונה המתוחזקות על ידי מוסררה, הן פועלות בימים א-ה בשעות 10:00-17:00 שווה לבקר!
בשכונה ישנו גם "מוזאון על התפר" שיזכה לסיקור וההמלצה בקרוב!
כמה מרכזית מוסררה? להלן:
אני בטוחה שתהנו בשיטוט שלכם!
Comments