top of page
  • תמונת הסופר/תאסיה ספקטור

תערוכת "קפה מזרח ומערב" - והמלצה לכוס קפה

עודכן: 19 באוק׳ 2021

פוסט זה מוקדש לכל חובבי הקפה והוא מחולק לשני חלקים, בחלק הראשון על התערוכה המרתקת שנפתחה לאחרונה במוזאון לאמנות האיסלאם בירושלים ועל הקפה על שלל רבדיו.

תהנו!!

אמא תמיד הייתה רצינית מידי לגבי הקפה שלה. לקח לי שנים לזכות באמונה במטרה לפנק אותה בכוס הקפה שהיא אוהבת. שיננתי, שאלתי, ניסתי וניסיתי עד שהצלחתי לממש את המתכון כהלכתו והפכתי בגאווה רבה למכינת הקפה הרשמית שלה - כמות הקפה הייתה מדודה, כמות המים הרותחים הגיעו עד לקו המדומיין ההוא בכוס, נגיעת שמנת, הגשה והמתנה מותחת לחיוך של אמא ואישור ההצלחה היומי.

לי לא הרשו לשתות את הקפה, אבל התעקשתי להנות מהמעדן של אמא עד שלבסוף קיבלתי קפה בכאילו. לא זכור לי שהתרגשתי ממנו. אבל בהחלט התמכרתי לטקס שהתלווה אליו (עד עצם היום הזה אפשר להגיד).


כמויות של קפה תפל, מתוק בהגזמה וחלבי מידי זרמו בנהרות חיי עד אותו יום גורלי בו לקחתי שלוק מהקפה של אורי לביא והבנתי שלא הבנתי כלום. ביום הלוהט ההוא בירושלים גיליתי אהבה חדשה, תחביב חדש והתמכרות גורלית שתכנה אותי בקרב אוהביי "פלצנית וחיה בסרט". אבל לי לא אכפת (כל עוד המקינטה בתיק בכל מקום אליו אלך).


על תערוכת הקפה שמעתי כבר לפני חודשים רבים, וכחובבת קפה ציפיתי בקוצר רוח לסיפורים חדשים על הצמח המעורר והנפלא. התערוכה מופלאה ומארגנת באופן ברור את ההסטוריה של התפתחות המשקה הממכר והאהוב. לאורך התערוכה אפשר "להתפצל" לתחומי עניין רבים ומגווונים ששופכים אור על רבדיו הרבים של הקפה ועל השפעותיו על תרבות החומר ותרבות הרוח. כי לא מדובר פה רק בנוזל גבירותיי ורבותיי הנכבדים, אלא ברבדים על רבדים של היסטוריה, גאוגרפיה, כלכלה, פוליטיקה, מיסטיקה, דיכוי מגדרי או אתני ומהפכות שהתרחשו ברחבי העולם לאורך שנים רבות.

על אף שהחל כמעורר המאפשר עבודה דתית ממושכת, נראה שיושבי "תחנות התדלוק" (למעשה בתי הקפה הראשונים בעולם) השתוקקו לישיבה עם החבר'ה על כוס קפה (מאחר ויין ומשקאות אלכוהולים אחרים אסורים) יותר מאשר ישיבה ללימוד ולתפילה. המשיכה לבתי הקפה עוררה את חשדנותם של אנשי הדת, הקפה הועמד לדין, נמצא אשם והוגדר כמעורר חטאים ואסור לשימוש. כפי שאתם וודאי מתארים לעצמכם, זה לא תפס והשימוש פופולארי עד עצם היום הזה (תודה לאל!)


אגב, גם בקרב מנהיגי היהודים עולים חששות דומים, אך גם במקרה זה שום הוראה לא מצליחה לטשטש את החיבה וההתמכרות לקפה ולישיבה המשותפת ב"מושבי הלצים" המפוקפקים. שאלות הלכתיות מעניינות עלו בעקבות השתלבות המשקה בחיי היומיום בארץ - איזו ברכה יש לברך לפניו? ואחריו? ובין לגימה ללגימה? האם מותר ליהודי לשתות קפה שהכין גוי? למרות הפסיקות השונות, במאה ה-17 התוצאה הייתה שגברים יהודים פקדו בתי קפה מוסלמים בימי חול ושבת ונהנו ממוזיקה, עישון נרגילה, סיפור סיפורים ורכילות עסיסית.


התערוכה מחולקת לכמה אזורים

הכנת הקפה

כלים שונים שהתפתחו לאורך ההיסטוריה לקליית קפה, צינונו, טחינתו והפיכתו לבסוף למשקה האלים המעורר שאני מכירים. השיטוט בין מגוון הכלים גורם לי להרהר בכך שהטקסיות שאמא שלי העניקה להכנת הקפה (ושאני ממשיכה בגאווה) החלה עוד הרבה לפנינו. כוסות להטמנת אופיום, כוסות עם הגנה לשפם התורכי המפואר, סט קפה לילדים, כלים יעודיים לצינון פולי הקפה הקלויים וקופסאות לשמירה על המצרך היקר והאהוב לאחר שצונן ומציאת תיעודים לכלי קפה בירושות, מוכיחים מעל לכל צל שספק שהקפה והטקסיות שלובים האחד בשני קשר בל ינותק.

תרבות הקפה בישראל

כאן ניתן להתרשם מתרבות הקפה המאפיינת את בתי הקפה הערבים, שיטת הכנת הקפה הבדואית לצד הקפה המערבי על כליו והלבנתו (שימוש בחלב). שימוש יומיומי בקפה בארץ מתועד כבר מהמחצית השנייה של המאה ה-16 כמוצר שניתן להנות ממנו בבית קפה אך גם עצמאית בבית. בתי הקפה המערביים הגיעו הנה יחד עם הטמפלרים בסוף המאה ה-19 ואת שרפרפי העץ החליפו ספות וכורסאות רכות. ישנה התייחסות מיוחדת ומרגשת לכלי הקרמיקה והפורצלן הישראליים ("ישראלינה") שבאופן אישי אני מלקטת בהתרגשות גדולה. מדובר בכלים שיוצרו בין שנות ה-30 לשנות ה-70 במפעלים שונים (לפיד, נעמן, פלקרמיק, חרסה ועוד) ומייצגים באופן מעורר השתאות את הקשר בין מזרח למערב דרך עיצוב הכלים.

קפה, נשים ומהפכות

נכון שאנחנו רגילים לראות חבורות נשים יושבות בבית הקפה להנאתן, אך בתי הקפה החלו כמרחבים גבריים מובהקים עד כדי איסור על נשים להיכנס. בקיר שיועד כולו לנשים וקפה אנחנו מגלים שהקפה אמנם שימש להפרדה בין המגדרים אך גם ככלי לחיבור בין נשים ודאגה לזכויותיהם. למשל, באימפריה העות'מאנית, סעיף בחוזה הנישואים ציין כי אשה רשאית לתבוע גירושין אם בעלה לא יספק לה קפה לפי צרכה. נשים לא נכנעו לתכתיבים הגבריים וברחבי העולם יצרו לעצמן מרחבים נשיים נפרדים להנאתן. במאה ה-19, בתי קפה אף הותאמו לצורכי הנשים - כיסאות ושולחנות הוגבהו בהתאמה לשמלות המפוארות שלבשו הנשים, וקירות בתי הקפה כוסו במראות על מנת לשמור על ביטחונן האישי.


עיצוב מודרדני

אין כמו לסיים את התערוכה שעוקבת אחר התפתחות הקפה בעיצובים עתידיים. בתצוגה החיצונית נוכל לפנטז (אלא אם אתם כמוני דווקא בענייני הוינטג') ולהתרשם מעיצובים חדשניים של אדריכלים ושל גדולי המעצבים את התרבות החומרית העדכנית ביותר לכל הנוגע במשקה האהוב. לא אשקר, הייתי לוקחת הבייתה כמה פריטים מהתערוכה כאן.


בתמונות: כלים וותיקים ומסורתיים לצד כלים מודרניים ועתידיים

אז אחרי ביקור בתערוכת קפה, זה רק סביר (זה בעצם חובה!!!) שנלך לשתות כוס קפה שווה. יצאתי לשתות בכל בתי הקפה האפשריים בסביבה וחזרתי עם המלצות:


לחובבי קפה עם נוכחות. בית קפה שנפתח בשנה האחרונה ומביא לרחביה את חווית הקפה המשובחת וריח הקלייה שנפוץ לכל עבר. הקפה נקלה במקום וכל כוס קפה מקבלת יחס אישי בהגזמה. כאן הקפה לגמרי במרכז ובכל זאת מומלץ לצד עוגיית פיסטוק שוקולד לבן יאמי.

מרחק של כרבע שעה הליכה נינוחה מהמוזאון

מה אני אגיד, כאן הקפה יגיע לצד קינוח מושחת שכנראה יגנוב את כל תשומת הלב מהמשקה שזה עתה התרגשנו ממנו כה. אבל עם קינוחים כאלה קפה חלש וחסר נוכחות עובר לשלב הבא.

מרחק כמה צעדים מהמוזאון כך שלא צריך להזיז את הרכב

משק עפאים לחלקאות בת קיימא - בית הנסן, פרופ' יעקב שסקין 17

אוקיי אני שוב מרמה ונמשכת לאוכל אבל זה רק בגלל שאני מתארת לעצמי שלא תתנגדו לשבת לאכול בחצר מפוארת של בית המצורעים לשעבר אחרי ביקור במוזאון. מדובר בבית קפה ומסעדה (חלבית) שמספקת חוויה מלאה של מקום יפיפה, כוס קפה חמה או קרה, אוכל מופלא מחומרי גלם טריים שהגיעו הישר מהמשק וקינוחים שיגרמו לכם לחזור לכאן שוב ושוב.

מרחק 10 דק הליכה נינוחה מהמוזאון כך שלא צריך להזיז את הרכב


בית קליה ובית קפה מהאהובים והמוכרים שיש בירושלים. ברוסטרס תפגשו את כל מי שמעניין ותזכו לשתות קפה ממגוון התערובות שמכינים במקום. גם כאן הקפה הוא מרכז המפגש והשחקן המרכזי (עד כדי שאפילו המושבים הם למעשה חביות קפה). כל חיך ימצא כאן שידוך כי המגוון רב והבריסטות (מי שמכין לנו את הקפה) ישמחו לסייע בבחירת הקפה נכונה.

במידה והתערוכה מילתה אתכם השראה תוכלו להצטייד כאן במקינטות ובכלים שונים להכנת קפה משובח בביתכם.

אם החלטנו להכנס לרכב בעקבות הקפה (ולהפסיק עם הפחמימות) מומלץ מאוד להגיע לשוק מחנה יהודה. לא מרחק הליכה

חנות קפה מתוקה בשוק. גם כאן קולים את הקפה במקום ומייצרים תערובות שונות מזנים שונים מגיעים מרחבי העולם. ניתן לשבת ולשתות בנחת, להנות מניחוחות הקפה ולהתבונן על הממהרים בשוק.


מפה לשם

אני הולכת לשתות לי קפה

תהנו!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ואל תשכחו לשלוח לחברים אהובים את ההמלצות




Comentarios


bottom of page